2. května 2008

Národní logika

Včera jsem četla nějaké články a komentáře k nim. Bylo na první pohled jasné, že je psali lidé inteligentní. Ale cosi těm článkům chybělo.

Začnu z jiného konce. Každý stát má svoji určitou skupinu inteligentních lidí, kteří více méně mají podobné vlastnosti, avšak různé názory. Oproti prvnímu dojmu, právě vlastnosti, a ne názory, jsou rozhodující. Mladí se snaží tyto vlastnosti domácí elity nevědomky napodobovat: "Tak myslí chytrý člověk, musíš se snažit." Je všeobecně známá věc, že se názory formují výchovou. Vlastnosti myšlení - logika, pohled na svět - taky. Avšak narozdíl od názorů je jen těžko může změnit pozdější zkušenost.
Vlastnosti české inteligence jsou ostře specifické; nemůžeme je extrapolovat na lidi z celého světa. "Správné" české myšlení má totiž několik velmi striktních kritérií. Vnímání světa, která tyto kritéria nesplňují, jsou podivná a zavrženíhodná. Kritéria jsou řadou uznávaných pravd, které jsou ale v celosvětovém měřítku značně sporné. Nejčistší příklad: kňučení o vlastní minulosti, "nebyly klobásy", "komunisti jsou svině". Jakkoliv to zní nepravděpodobně, ale, opravdu, na těchto větách je založeno vnímání světa mnoha lidí. Zvláštní taky je, že těmito pojmy celkem aktivně operuje i mladší generace, která o té době, s prominutím, ví houby. Taky do ní patřím, avšak se nesnažím tvářit, že tomu tak není.
Ale to všechno je trochu z cesty... jde o to, že s těmito vlastnostmi inteligence se nemusíte automaticky ztotožňovat. Jsou platné jenom na území ČR - všude jinde by zněly šíleně. Jejich logická argumentace je bezchybná, jasná, dokonalá... ale zdá se, že manévruje na příliš malém prostoru. Jako brouk v krabičce sirek.
Jakoby stavěli... celými kategoriemi, ne pojmy. Liberalismus je jim cizí. Neodpouštějí, kopou do minulosti. Jsou ale zarámovaným obrázkem čistého rozumu, kterému se musíme klanět.
Bývaly doby, kdy jsem se styděla za vlastní vědomí. Za to, že jsem se nemohla plně vpravit do jejich inteligentní debaty. Teď s nimi nechci mít nic společného.

Omlouvám se. Byl to jen planý dojem z několika stránek.

1 komentář:

Anna Elinor Farrell řekl(a)...

To se stává..... :)