3. září 2008

Kolektivní dezinformace

I když, jak se tak na to dívám, lidé chtějí být sami dezinformovaní. Stačí se podívat na diskuzi na Seznamu: "jsme na straně dobra", "Rusáci jsou komunisté", "narychlo vydané pasy"... OMG, LOL, jestli někdo znáte nějaké další zkratky, přidejte si je.
Nechápu, jak lidé, kteří jsou třeba i celkem inteligentní, mohou psát takové voloviny. Je to idiotismus nejčistší.
Mimochodem, víte proč mají většina obyvatel Jižní Osetie ruské pasy? Proto, že pár let zpátky jim Gruzie odmítla občanství. Osetin není člověk. A taky pár let zpátky, a ještě několikrát v minulosti, byli Osetinové hromadně vyvražďování. Nemluvě o tom, že gruzinští vojáci v době nedávného konfliktu stříleli i po transportech se zraněnými, třebaže se obě strany "formálně domluvily", že se to dít nebude.

Mimochodem, víte, co gruzinští vojáci občas prováděli v Cchinvali? Podle vyprávění očitého svědka, volali v osetinštině "konec války!", "vyhnali jsme je!" a podobné. Lidé, poschovávaní po nejbližších sklepech, šli ven, podívat se, co se děje a jestli je to pravda. Všichni byli okamžitě zastřeleni.
Co se týče americké podpory této agrese, myslím si, že je to nad slunce jasné - většina zbraní pocházela z USA, tamější instruktoři cvičili gruzinskou armádu... a potom se pravda s neuvěřitelnou pečlivosti tutlala všemi evropskými i americkými médii - například v televizi ukazovali rozvrácené ulice Cchinvali a dole psali, že je to gruzinské Gori, údajně napadené ruskými vojáky. To, mimochodem, stojí dosud naprosto celé, žádný civilista zabit nebyl. Jen administrace se celá kamsi samovolně vypařila, řečeno přesněji, zbaběle vzala nohy na ramena.
Chci také zdůraznit fakt, že ruská vojska nevešla do gruzinského vnitrozemí, a i kdyby ano, nezabíjela civilisty. Zvláštní je, že Gruzie připisuje Rusku to, co dělala v Osetii sama.
Ještě jeden fakt: byl nalezen podrobný plán napadení Abcházie. Oba nyní již samostatné státy měly být takřka srovnány se zemí, obyvatelstvo vyhlazeno a vyhnáno. Typický projev fašizmu.
Jak někdo řekl: "Ten obrázek, co vám ukazují média, není pravda. Nejedná se o vztahy velkého, zlého a imperialistického Ruska a malé demokratické Gruzie, nýbrž o vztahy velké, zlé a rozpínavé Gruzie a malé demokratické Jižní Osetie."
O tom napovídá fakt, že gruzinské tanky vtrhly v noci, bez jakýchkoli varování. A cílem bylo hlavně civilní obyvatelstvo. Střílelo se po bezbranných lidech, proces byl dokonce natočen. A vy, milí čtenáři, opravdu vás nepřekvapilo, že když vypukla válka, neobjevil se takřka žádný reportáž ze samotné Osetie? Jen z Gruzie, jak se chudák prezident schováva před výstřely a údajně ruskými letadly (na oném známém videu je naprosté ticho, kamera stojí rovně. Nemyslím si, že by se tam objevila byť jediná kulka či letadlo. Ale propaganda je propaganda a Saakašvilli najednou vyběhl schovat se do křoví. Přičemž jeho bodyguardové zareagovali až za nějakou chvíli a běželi za ním. Je patrno, že naprosto nepobrali čin svého šéfa, ale mají v popisu práce ho následovat.)
Zkrátka, je to asi celé příliš očividné na to, aby to někdo pochopil. Kdyby se jednalo o fair play, na nedávném zasedání bezpečnostní rady OSN by povolili, aby představení Osetie a Abcházie vešli do sálu - přece jen se diskutovalo o jejich nezávislosti. Místo toho všichni museli poslouchat americkou, britskou a gruzinskou propagandu. Nikdo nechtěl přiznat nezávislost obou států, nehledě na to, že na to měly daleko více práv, než Kosovo - i z historikého, i z politického hlediska.
USA mohou zasahovat do věcí cizích zemí (se kterými ani nesdílejí kontinent), Rusko nemůže ani ochránit své vlastní občany. To je stará známá písnička.

Omlouvám se za politizovaný příspěvek, ale vidět, jakým lžím věří čeští lidé, je nad moje síly. Vím, co to je pomluva a dezinformace na vlastní kůži. Pro to, aby se vytvořily, nepotřebují ani zrnko pravdivého podkladu. Nedávno jsem podobnou situaci zažila. Teď to zažívá celá země.

5 komentářů:

Anna Elinor Farrell řekl(a)...

Dala jsem odkaz na tenhle příspěvek k sobě na blog... Mám u toho i něco málo komentáře, i když bych o tom dokázala zapáleně navykládat mnohem víc.
Hnus je to, co se dneska děje...:/

Norhi řekl(a)...

No právě. Btw, OPRAVDU všichni věří, že je Rusko to špatné? Já myslela, že je to jen pár idiotů, jelikož když na Novinky.cz vyhlásili anketu, zda byla reakce Ruska oprávněná, bezkonkurenčně vyhrálo "Ano". To se, mimochodem, stalo i na stránkách CNN, mám dojem.

Anna Elinor Farrell řekl(a)...

Já mám takový dojem, že většina tomu věří... Kromě těch informovaných a pravděpodobně taky Rusů, samozřejmě... Holt, pověst je pověst a Rusku "přidalo" na pověsti množství "lepších" zemí.
Upřímně ti povím, že mi Američani nikdy nebyli extrémně sympatičtí, zatímco Rusové ano. Teď, jak na to koukám, si říkám, že jsem se asi nemýlila v odhadu... Stejně je protivná každá vláda až na občasný výjimky.

Norhi řekl(a)...

Zahraniční politika Ruska má jistou, dnes velmi vzácnou, vlastnost: není lživá. Rusko nikdy nebude organizovat povstání v jiných státech za účelem dosazení loajálních vládců - to, mimochodem, velmi zdařile provozují USA. Pro důkazy není nutno chodit daleko: kdyby tomu tak bylo, Juščenko by už dávno letěl, stejně tak většina vlády a parlamentu baltských států. Nicméně, zcela klidně si dál provozují politiku utlačování ruských emigrantů. Zkusil by si někdo něco podobného s Američany! Pokud by jim začal překážet i Saakašvilli, jednoduše by ho tichoučce odstanili.

A to nemluvím o faktu, že v Černém moři odnedávna stojí lodě NATO, na kterých jsou rakety, které by klidně dolétly i do Moskvy... představ si, jaký skandál by to byl, kdyby Rusko poslalo své válečné lodě tak blízko k New Yorku! To by křičel celý svět, proboha! Nicméně, Evropa mlčí. Lodě, napěchované zbraněmi, formálně vezou nejnutnější věci pro "zpustošenou" Gruzii. No jasně. Proč tam tedy tak dlouho stojí.

Atd, etc, o tom by se dalo povídat...

Norhi řekl(a)...

Proti Američanům jako takovým vůbec nic nemám, možná jen to, že jsou zatraceně naivní. Ještě naivnější, než Češi, pokud to vůbec jde. Protáhlé vzdělání, klidný život, pestrá sexuální výchova, vnucovaný patriotismus - to vše dělá z obyvatel hloupé stádo, a jak je známo, dobytku se lehce vládne. Ti, kdo by opravdu potřebovali zastřelit, jsou ve vládě, protože víceméně nynější stav amerického obyvatelstva zavinili.